Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ…


Μέσα στην πραγματικότητα του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, ενός συστήματος οικονομική εξαχρείωσης και κοινωνικής εξολόθρευσης του ανθρώπου και κατ΄ επέκταση ολόκληρης της κοινωνίας, όλα τα κοινωνικά κεκτημένα( δημόσια εκπαίδευση, ασφάλιση, περίθαλψη – υγεία, 8-ωρο) εισέρχονται στη σφαίρα της αβεβαιότητας, της αποσύνθεσης και της παρακμής. Ο καπιταλισμός χρησιμοποιώντας την δημοκρατία ως ένα πολιτικό σύστημα άκρως ευνοϊκό για την ανάπτυξη του και το κράτος ως μηχανισμό προστασίας ελέγχει έτσι τον απατηλό θεσμό του κοινοβουλευτισμού και αλλοτριώνει έννοιες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία.


Ο οικονομικός εξευτελισμός και η ποδοπάτηση της κοινωνικής αξιοπρέπειας θέτουν την κοινωνία σε μια διαδικασία αποπροσανατολισμού εμφυσώντας της την ψευδαίσθηση ότι αποφασίζει αυτή για τον εαυτό της από τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να εκλέγει κάθε τετραετία ποιος θα τη διαχειρίζεται και θα την εξουσιάζει.

«Πλανιέται όμως πλάνη οικτρά» καθώς με μια προσεκτική ματιά εύκολα παρατηρεί κανείς τη ταύτιση της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας την κοινή στόχευση καθώς και τον ρόλο των κρατικών μηχανισμών “προστασίας”, ελέγχου και καταστολής

Ø Ο ρόλος του πανεπιστημίου και οι φοιτητικές εκλογές

Η εκπαίδευση, από τις πρώτες βαθμίδες, καθώς και ο ρόλος του Πανεπιστημίου παύει πια να αποτελεί ένα πεδίο ελεύθερης διακίνησης ιδεών, μετάδοσης ουσιαστικής γνώσης και διάπλασης ελεύθερων ανθρώπων. Προσαρμοσμένο πια στα πλαίσια του καπιταλισμού μεταλλάσσεται σε μια γραμμή παραγωγής ανθρώπινων πόρων έτοιμων να ενταχθούν στην κοινωνία λειτουργώντας με μοναδικό κριτήριο το κέρδος και μηχανισμό τον ανταγωνισμό. Οι ιδέες της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της συλλογικής εργασίας άλλωστε οι μοναδικές που μπορούν να αποτελέσουν βάση δόμησης μια υγιής κοινωνίας εξανεμίζονται, το συλλογικό πνεύμα θρυμματίζεται για να ανοίξει δρόμο στο στείρο ατομικισμό. Η γνώση και η επιστήμη διαρθρώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς χωρίς καμία κοινωνική κατεύθυνση. Στόχος της επιστήμης παύει πια να αποτελεί η κοινωνική εξέλιξη και ευημερία αλλά το κατά πόσο αποφέρει κέρδος.

Υπό τις συνθήκες αυτές της μονόδρομης σχέσης, του τύπου από την παραγωγή στην κατανάλωση, διαμόρφωσης συνείδησης και κατ’ επέκταση ανθρώπων λαμβάνουν χώρα και οι φοιτητικές εκλογές. Οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση υποσκάπτοντας το ρόλο του μοναδικού οργάνου (της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών) που εκφράζει όλα τα χαρακτηριστικά όπως αυτά: της αμεσοδημοκρατίας , τη δυνατότητα να εκπροσωπεί ο καθένας τον εαυτό του, και να εκφρασθεί κάθε διαφορετική άποψη με σχέσεις ίσος προς ίσον. Το μοναδικό όργανο που μπορεί να αποφασίσει για το σύνολο των φοιτητών στο επίπεδο της αυτοθέσμισης και της αυτοοργάνωσης των ζωών μας, της δράσης μας στο ζωτικής σημασίας κοινωνικό μας χώρο το πανεπιστήμιο, αλλά και της λειτουργίας αυτού.

Ø Η ιδιαιτερότητα του Πα.Μακ.

Η ανυπόστατη γενική συνέλευση στο πανεπιστήμιο μας οφείλεται σε συγκεκριμένη σκοπιμότητα κάποιων, στο ρόλο των οποίων μπορούν να περιέλθουν και πολλοί ΑΛΛΟΙ!!!!, στην προσπάθεια τους να αποπροσανατολίσουν, να χειραγωγήσουν και εν τέλει δημιουργήσουν αιχμάλωτες γεννιες. Συνήθως γίνεται 1 φορά το χρόνο και αν είναι εφικτό και καμία. Εδώ τίθεται το ερώτημα:Πως είναι δυνατό ένα συμβούλιο 11 ανθρώπων να αποφασίζει για 8.000 ανθρώπους?

Αυτό είναι εμφανές με την πρόσφατη δημιουργία της λίστας συγγραμμάτων στο τμήμα της Ο.Ε. (σειρά έχουν και τα υπόλοιπα τμήματα) από καθηγητές και εκπροσώπους παρατάξεων. Σύμφωνα με τη λίστα συγγραμμάτων ο κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί μόνο ένα σύγγραμμα δωρεάν (ενώ στα περισσότερα αντιστοιχούν 2-3) το οποίο δεν καλύπτει το γνωστικό πεδίο του μαθήματος και η εξεταστέα ύλη δεν μπαίνει μόνο από αυτό, ενώ τα υπόλοιπα θα καλείται να τα αγοράσει. Ως πότε θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς;

Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας ΑΚΥΡΟ- ΑΠΟΧΗ σε αυτές τις εκλογές. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσει ένας διάλογος που να θέτει σε αμφισβήτηση τις δομές του συστήματος. Να μπει μπροστά η λογική της ρήξης και σύγκρουσης απέναντι σε όλα όσα μας εξευτελίζουν και μας εξαχρειώνουν. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: