Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ (ΑΝ)ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ...

Οι εκλογές πέρασαν, η "λαϊκή εντολή" ανανεώθηκε και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Αυτό ακούμε σχεδόν καθημερινά από κυβερνητικά στελέχη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτό που δεν ακούμε είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες και δε γίνονται προς όφελος όλων, αλλά είναι σε βάρος της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων. Επιπλέον ακούμε πως βασική προτεραιότητα είναι και η λύση του ασφαλιστικού, αφού το υπάρχον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δε μπορεί να συνεχίσει όπως έχει καθώς τα ταμεία θα καταρρεύσουν σε μερικά χρόνια. Αποκρύπτοντας τα πραγματικά αίτια που έχουν οδηγήσει τα ταμεία στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα, προσπαθούν να ρίξουν το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων.

Κύρια αιτία για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα ταμεία είναι το γεγονός ότι το κράτος και οι επιχειρήσεις δεν αποδίδουν στα ταμεία τις εισφορές που υποχρεούνται αλλά πολύ λιγότερα χρήματα ή και καθόλου. Κατά καιρούς στο όνομα της «ανάπτυξης» έχουν χαριστεί δις.δρχ. από χρέη επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, άλλη σημαντική αιτία είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του κράτους με τα λεφτά των ταμείων. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το σκάνδαλο με τα ομόλογα, αλλά και παλαιότερα που επέλεξαν να τζογάρουν τα χρήματα των ταμείων στο χρηματιστήριο. Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η λεγόμενη "μαύρη" εργασία, αφού πολλοί νέοι εργαζόμενοι σήμερα δουλεύουν ανασφάλιστοι, εξαναγκασμένοι από τους εργοδότες τους που δε θέλουν να καταβάλλουν εισφορές στα ταμεία.

Απ’ όλα αυτά γίνεται σαφές το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, το κράτος κάλεσε σε διάλογο τους εργαζομένους για να βρουν από κοινού τη λύση στο πρόβλημα. Απ’ τη στιγμή που οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και έχουν να κάνουν με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και με άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, ο διάλογος θα ρθει απλά να επικυρώσει αυτά τα μέτρα. Συμμετέχοντας στον διάλογο οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι παρά μόνο να χάσουν πολλά απ’ τα δικαιώματά τους. Μπροστά σ’ αυτή τη νέα επίθεση από το κράτος και το κεφάλαιο προς τους εργαζομένους, αυτό που έχουν να κάνουν είναι να αντισταθούν και να αγωνιστούν για να μη χάσουν κανένα απ’ τα δικαιώματά τους. Ο αγώνας αυτός πρέπει να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, μακριά από τους κάθε λογής εργατοπατέρες, είτε πρόκειται για τους ξεπουλημένους συνδικαλισταράδες της ΓΣΕΕ, είτε για τον χειραγωγούμενο κομματικό συνδικαλισμό του ΠΑΜΕ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό γιατί μας αφορούν όλους, γιατί είναι αγώνας της κοινωνίας για να επανακτηθεί ο κοινωνικός πλούτος.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ γιατί μας ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ όλους, γιατί είμαστε άνεργοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ γιατί δεν μπορεί να μας εκπροσωπήσει και δεν μπορούμε να εκπροσωπήσουμε κανέναν, παρά μόνο τον υπεύθυνο εαυτό μας.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ γιατί το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το εάν τα περάσουν τα κυβερνητικά μέτρα αλλά σχετίζεται με τον αγώνα της κοινωνίας να επανακτήσει τον κοινωνικό πλούτο, εν τέλει την ελευθερία να δημιουργεί, να εργάζεται, να σκέφτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: