Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010

Για το Δεκέμβρη 2009

Κάτι πολύ ουσιαστικό που μας άφησε ο περσινός Δεκέμβρης είναι η συνειδητοποίηση ότι με όπλα την επίθεση και την αλληλεγγύη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας. Το Δεκέμβρη συναντηθήκαμε πίσω από τα οδοφράγματα, τολμήσαμε το αδύνατο και το πράξαμε.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να μείνει αναπάντητο από την κρατική εξουσία. Μέσα στη χρονιά που πέρασε βιώσαμε την αντιεξέγερση σε όλο της το μεγαλείο: «σκούπα» σε μετανάστες, επιθέσεις σε κινηματικούς χώρους, μπατσοκρατία στα Εξάρχεια και σε άλλες γειτονιές και μία γενικότερη επίθεση σε ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας (υπόθεση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, καταδίκη του Ηλία Νικολάου κ.ά.).

Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν η καταστολή που σημειώθηκε φέτος το Δεκέμβρη:
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου: μπάτσοι μπουκάρουν στο αναρχικό στέκι Ρεσάλτο και προσαγάγουν 22 άτομα. Τα Μ.Μ.Ε. οργιάζουν για τη νέα «γιάφκα» στην οποία βρέθηκαν άδεια μπουκάλια και βαριοπούλες.
Στη συνέχεια μπάτσοι μπουκάρουν και στο δημαρχείο του Κερατσινίου, το οποίο είχε καταληφθεί με αφορμή την εισβολή των μπάτσων στο Ρεσάλτο. Γίνονται 41 προσαγωγές.
Την ίδια μέρα γύρω στις 3:30 το βράδυ 3 διμοιρίες και περίπου 30 ασφαλίτες εισβάλουν στο προαύλιο του πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και συλλαμβάνουν 8 άτομα που απλά κάθονταν εκεί (ανάμεσα τους 3 ανήλικοι), τους οποίους βασανίζουν μέσα στη ΔΕΘ, προφυλακίζουν, και μετά από τρεις ημέρες τους αφήνουν με αναστολή και φορτώνουν σε όλους βαριά κακουργήματα.
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου: πριν την πορεία γίνονται εκατοντάδες προληπτικές προσαγωγές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές έρχονται αντιμέτωποι με τη βίαιη καταστολή από τα ΜΑΤ και από ομάδες Δ και Ζ, με αποκορύφωμα 2 τραυματισμούς διαδηλωτών πάνω στους οποίους έπεσαν ζητάδες, ενώ το φόρτωμα τσάντας με μολότοφ σε έναν νεαρό απαθανατίστηκε και σε βίντεο. Το άσυλο καταπατείται για άλλη μια φορά στο Α.Π.Θ με τα ΜΑΤ να εισβάλουν ξανά στην πολυτεχνική με αποτέλεσμα άλλες δύο συλλήψεις με φορτωμένα κακουργήματα.
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου: μπάτσοι μπαίνουν για τρίτη φορά μέσα στο άσυλο του Α.Π.Θ μέρα μεσημέρι μετά την πανεκπαιδευτική πορεία., πετάνε δακρυγόνα και κάνουν προσαγωγές 5 ανήλικων μαθητών οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι το ίδιο βράδυ μετά από πιέσεις και κλείσιμο της Εγνατίας στο ύψος της τότε κατειλημμένης σχολής θεάτρου. Ταυτόχρονα με το κλείσιμο του δρόμου έχουμε τέταρτη καταπάτηση του ασύλου μπροστά στην παλιά φιλοσοφική για «προληπτικούς» λόγους όπως σχολιάστηκε από την αστυνομία
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου: Για άλλη μια φορά έχουμε εισβολή μπάτσων στο άσυλο με 2 διμοιρίες ΜΑΤ στα γρασίδια πάνω από το αστεροσκοπείο γύρω στις 11 το πρωί χωρίς καν αφορμή.
(Πρέπει να επισημάνουμε, επίσης, το ΄΄βιαστικό΄΄ κλείσιμο των σχολείων λόγω του κινδύνου της γρίπης, αν και ο πιο σοβαρός κίνδυνος ήταν αυτός του συντονισμού των δράσεων των μαθητών εν όψει Δεκέμβρη)

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή επίθεση από τη μεριά του κράτους. Η «σοσιαλδημοκρατία» έχει κηρύξει έναν ιδιότυπο πόλεμο ενάντια στα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Οι προληπτικές προσαγωγές, η τρομοϋστερία και η ποινικοποίηση εξεγερσιακών τακτικών (βλέπε τις υπερβολικές ποινές και υπέρογκες χρηματικές εγγυήσεις του Νικολάου και των συλληφθέντων του Ρεσάλτο, αντίστοιχα) δεν αποσκοπούν σε τίποτα άλλο, παρά στην πλήρη υποταγή στο πρόταγμα «της τάξης και της ασφάλειας».

Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση, φυσικά, δεν κάνουμε πίσω. Ανασυγκροτούμαστε και γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, συνειδητοποιούμε τους σκοπούς μας και συνεχίζουμε να πορευόμαστε επιθετικά. Στις συγκρούσεις ερχόμαστε πιο κοντά, οι ταυτότητες μας εξαφανίζονται και οπλίζουμε τις διαθέσεις μας ώστε να δούμε τα όνειρα μας να πραγματοποιούνται. Η καταστολή δε μας σπάει, η καταστολή σπάει τις διαφορές μας, και όσο συνεχίζουμε να υψώνουμε οδοφράγματα, όσο συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους, όσο συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη τις διαθέσεις μας με τρόπο άγριο και ασυγκράτητο, τόσο η μέρα της αντιεξουσίας έρχεται και πιο κοντά.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: