Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Κείμενο κατά των εκλογών

ΕΚΛΟΓΕΣ = ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ

Εκλογές… Τι μας θυμίζει αυτή η λέξη; Α, ναι, ήρθε πάλι η στιγμή, μετά από 4 χρόνια, να αποφασίσουμε ποιοι θα αποφασίζουν για εμάς. Και μετά αράζουμε πάλι για τα επόμενα 4 χρόνια… Και πάλι από την αρχή…

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω- κάτω έτσι λειτουργεί το εκλογικό σύστημα στην αντιπροσωπευτική ΄΄δημοκρατία΄΄. Υπάρχουν κάποιοι που ψηφίζουν και κάποιοι που εξουσιάζουν. Και αυτοί που εξουσιάζουν δε θέλουν με τίποτα να χάσουν αυτήν την εξουσία, γι’ αυτό θα κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο για το οποίο είμαστε ικανοί είναι να ψηφίζουμε… Ουσιαστικά η αντιπροσωπευτική δημοκρατία βασίζεται σε αυτό ακριβώς: στην αποπολιτικοποίηση του ατόμου ώστε η χειραγώγηση του να είναι ευκολότερη. Κάπως έτσι θέλουν να λειτουργεί το σύστημα: το άτομο να μην ενδιαφέρεται για την κοινωνία γύρω του, να κοιτάει την πάρτη του, και κάθε 4 χρόνια να πηγαίνει στη κάλπη ώστε να ρίχνει και μία ψήφο. Συλλογικοί αγώνες, συντροφικότητα και αλληλεγγύη είναι άγνωστες λέξεις. Μπροστά στη κάλπη είναι ο καθένας μόνος του, και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος. Να νιώθει το άτομο μόνο, παραδομένο στους ΄΄μεσσίες΄΄ αρχηγούς του και τα κόμματα τους. Το μόνο που έχει δικαίωμα να κάνει είναι να ψηφίσει κάποιον, και εκεί τελειώνει ο ρόλος του σαν ενεργός πολίτης. Μετά πρέπει να βγάλει το σκασμό και για τα επόμενα 4 χρόνια να ακολουθήσει πάλι το πρόγραμμα δουλειά- σπίτι- φαγητό- ύπνος. Δεν έχει σημασία αν κάτι δεν πάει καλά. Δεν έχει σημασία αν ο μισθός του μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Την απόφαση του την έκανε. Ψήφισε. Ας πρόσεχε.

ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΔΕΞΙΑ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Και για να λέμε και την αλήθεια, δεν έχει και τόση σημασία το τι ψηφίζεις, αλλά το γεγονός ότι ψηφίζεις. Διαφορά ανάμεσα σε εξουσιαστές δεν υπάρχει. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τα αριστερά αφεντικά πασχίζουν να σε πείσουν ότι αν τα ψηφίσεις, τότε αυτόματα έχεις ΄΄αγωνιστεί΄΄ για ένα καλύτερο μέλλον. Ότι μία ψήφος σε αριστερό κόμμα σημαίνει ΄΄ρήξη΄΄ και ΄΄ανατροπή΄΄. Μόνο που ξεχνάνε ότι η ρήξη με το σύστημα δεν πρόκειται να συμβεί μέσα από το σύστημα, αλλά έξω από το σύστημα, ενάντια στο σύστημα.

ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΣΟΥ

Ακούμε πολλούς να λένε για ΄΄αίσθημα ευθύνης΄΄ και για το ότι η αποχή σημαίνει αδιαφορία. Ότι η αποχή σημαίνει ότι αφήνεις τους άλλους να αποφασίζουν για ‘σένα. Μα, απεναντίας, αυτό ακριβώς δεν κάνεις με την ψήφο σου; Μεταθέτεις τη δικιά σου ευθύνη στα χέρια άλλων. Ρίχνεις μία ψήφο στη κάλπη και αυτομάτως λες: ΄΄Διαλέγω ΕΣΕΝΑ να αποφασίσεις για ‘μένα, γιατί εγώ δεν είμαι ικανός να το κάνω΄΄. Κι ας μην ξεχνάμε και την ειρωνεία του γεγονότος ότι μιλάνε για αδιαφορία οι ΄΄συνειδητοποιημένοι΄΄ που ψηφίζουν λόγω ρουσφετιού, λόγο οικογενειακής παράδοσης, λόγω ΄΄θα το ρίξω στην τύχη΄΄ κλπ. κλπ…

ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΛΗΞΗ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΕΙ

Η εκλογική αποχή δεν είναι αδιαφορία. Η συνειδητά εκλογική αποχή είναι η δήλωση ότι δεν παίρνουμε μέρος στο παιχνίδι τους. Αρνούμαστε να εκλέξουμε κάποιον να αποφασίσει για εμάς. Και παράλληλα αρνούμαστε να μείνουμε άπραγοι. Επιλέγουμε να αγωνιστούμε μέσω διαφορετικών οδών. Μέσα από συλλογικούς αγώνες, πορείες και συγκρούσεις. Μακριά από κόμματα και κοινοβούλια, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση. Σε έναν κόσμο εξουσιαστικών και ιεραρχικών δομών κινούμαστε επιθετικά.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: