Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Σχετικά με τις εργολαβίες

Η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα (ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας κλπ.) και την τρομοκράτηση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτό το καθεστώς του σύγχρονου δουλεμπορίου, αποτυπώνεται εντός του ΠΑ.ΜΑΚ. με τον πιο έντονο τρόπο στο καθεστώς των εργολαβιών στο οποίο δουλεύει το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό. Το πανεπιστήμιο προκειμένου να καλύψει πάγιες ανάγκες του, όπως π.χ. ο καθαρισμός, συνάπτει συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες (στην περίπτωση του ΠΑ.ΜΑΚ. με την ISS) και αυτές αναλαμβάνουν με δικά τους μέσα (δηλ. δικό τους προσωπικό και εξοπλισμό) να διεκπεραιώσουν το έργο. Δημιουργούνται έτσι δύο σχέσεις: αφενός ανάμεσα στο ΠΑ.ΜΑΚ. και την εργολαβική εταιρία και αφετέρου ανάμεσα στην εργολαβική εταιρία και τους εργαζομένους, για τους οποίους αυτή και όχι το ΠΑ.ΜΑΚ. είναι εργοδότης. Στην πράξη παρουσιάζονται στις σχέσεις των εργαζομένων με την εργολαβική εταιρία επισφάλεια, ανασφάλεια εάν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργοδοτική αυθαιρεσία, απειλές και τρομοκρατία.
Δημιουργείται έτσι ένα δίπολο μεταξύ ανθρώπων που αρνούνται να δεχτούν την εκμετάλλευση, παλεύουν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και ενός κρατικού μηχανισμού που συνεργάζεται με δολοφόνους, τους παρέχει την ανάλογη κάλυψη μέσα από τα Μ.Μ.Ε. και προβαίνει σε υποκριτικές κινήσεις συνεργασίας και διαλόγου για να κατευνάσει (μάταια όμως) τα πνεύματα.

Πιο συγκεκριμένα, στο ΠΑ.ΜΑΚ. οι σχέσεις εκμετάλλευσης στην καθαριότητα περιλαμβάνουν 4ωρη αντί για 8ωρη εργασία, μη επαρκή αριθμό εργαζομένων (δηλ. υπερφόρτωση των ήδη εργαζομένων), μη καταβολή ενσήμων κλπ. Αντίστοιχα στον τομέα της φύλαξης οι εργαζόμενοι επίσης δεν έχουν ένσημα και πληρώνονται εξευτελιστικά (σ.σ. κάτω από 500 ευρώ). Υπαίτιοι για όλα αυτά δεν είναι μόνο οι εργολάβοι, αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο, το οποίο από μόνο του ζητάει εργολαβίες με ελαστικά ωράρια, και κυρίως κάνει πλάτες στον εκάστοτε εργολάβο παίρνοντας κι αυτό ένα κομμάτι της πίτας.

Μπροστά σε όλα αυτά δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά επιλέγουμε το δρόμο της αντιπαράθεσης με τα εκάστοτε αφεντικά και τα τσιράκια τους. Με πεποίθηση ότι αυτός είναι ο δρόμος όχι μόνο για την κατάκτηση συγκεκριμένων υλικών νικών αλλά και για την διεκδίκηση μιας συνολικά διαφορετικής ζωής στην βάση των αναγκών, των επιθυμιών και των ονείρων μας.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑ.ΜΑΚ.
ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ

Y.Γ. Χούτο, δε σε ξεχάσαμε ακόμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: